Voorwoord
Stel je voor: 2024 was het laatste jaar waarin we afhankelijk waren van Amerikaanse technologie. Het laatste jaar waarin onze zomervakanties en kerstdiners frame by frame op Big Tech te vinden waren. Het laatste jaar waarin we Meta en Google ongelimiteerde licenties verschaften om met die foto’s te doen wat ze wilden en we oogluikend toestonden dat de boel werd opgeslurpt voor het creëren van plagiaatmachines, gezichtsherkenningsdatabanken en andere surveillance-infrastructuur.
Het was het laatste jaar waarin al onze e-mail via Google werd verstuurd, en het laatste jaar waarin onze overheid zonder Microsoft niet kon vergaderen. 2024 bleek het hoogtepunt te zijn geweest voor de Ring deurbel, het hoogtepunt voor X, het hoogtepunt voor WhatsApp, want daarna ging het met al deze producten bergafwaarts. Hadden we dat maar geweten, dan hadden we er heel misschien nog even nostalgisch van genoten.
Onmogelijk? In 1954 rende de Engelsman Roger Bannister voor het eerst een mijl onder de 4 minuten. Wetenschappers dachten tot die tijd dat dat fysiologisch gezien onmogelijk was. Toen Bannister het eenmaal gedaan had, volgden in drie jaar tijd maar liefst zestien anderen. Er is kracht in verbeelding, en kracht in goede voorbeelden. Soms moet je iets doen om te weten dat je het kunt doen. Stel je verwachtingen van het mogelijke bij en wees verbaasd over wat er blijkt te kunnen.
Onze afhankelijkheid van Big Tech is natuurlijk niet opgelost met een simpele switcheroo. Wie de miljoen slimme deurbellen van Amazon in onze straten vervangt met een homegrown model, heeft nog niet de marathon gewonnen. Net als dat het geen oplossing is als we straks met z’n allen afhankelijk blijken te zijn van Signal om vertrouwelijk te kunnen communiceren. Maar vergroten zulke stappen de macht van burgers en de autonomie van onze samenleving? Zeker. Voor het winnen van een race heb je niet per se de allerbeste schoenen nodig – maar je moet wel je veters strikken en als een malle gaan rennen.
Onze afhankelijkheid van Big Tech en de spektakelpolitiek uit de Verenigde Staten mag ook geen excuus zijn om weg te kijken van andere problemen, dichterbij huis. Toenemende discriminatie door, en meer surveillancebevoegdheden voor onze overheid, bijvoorbeeld. En dat tegen de achtergrond van een gebrek aan politieke verantwoordelijkheid en wetsvoorstellen die de rechtsstaat verzwakken.
Maar stel je voor: 2025 is het jaar waarin dit allemaal veranderde.
Bits of Freedom zet zich al 25 jaar in voor een rechtvaardige samenleving. Dat hebben we met name gedaan door wetgeving te beïnvloeden. Dat blijven we doen, maar er is meer nodig. Want laten we eerlijk zijn: dit kabinet vormt een gevaar voor de rechtsstaat, en veel overheidsorganisaties en bedrijven trekken zich van de wet weinig aan. Ons verzet moet meer, anders, groter. In het 25ste jaar van Bits of Freedom vinden we onszelf daarom opnieuw uit. Ons team groeit en transformeert zodat we op nieuwe manieren actie kunnen voeren. In dit jaarverslag vind je het werk waar we het meest naar uit kijken. En natuurlijk onze hoogtepunten en de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. 2024, die oude tijd.
Veel leesplezier!
Team
Evelyn Austin
Directeur

Ilja Schurink
Campaigner

Inge Wannet
Podcasthost & operations manager

Isani Franzua Martinez
Office manager

Joran van Apeldoorn
Tech onderzoeker

Lotje Beek
Beleidsadviseur

Lotte Houwing
Beleidsadviseur

Maartje Knaap
Communicatie lead

Martijn de Heer
Web developer

Meri Urdaneta
Contentspecialist

Nadia Benaissa
Beleidsadviseur

Nico Voskamp
Partnerships & engagement

Rejo Zenger
Beleidsadviseur

Romée Postma
Partnerships & engagement

Bestuur
Sophie Logothetis
Voorzitter
Peter Rampertaap
Penningmeester
Zusanna Leutscher
Secretaris
Marjolein Lanzing
Algemeen bestuurslid
Rosien van Toor
Algemeen bestuurslid